WIESEL sustav

Što je WIESEL sustav?

WIESEL sustav je tradicionalni protugradni sustav  tvrtke Fruit security, odnosno  brenda koji objedinjava odabrane materijale koji se koriste u tom sustavu ( mreža protiv tuče, stupovi na koje se montira mreža, kape na stupovima, žice, sajle, kopče, stezaljke, sidra…) te način montaže tih materijala.

Sustav WIESEL je inovativno rješenje za voćare. Ovaj sistem je razvijen kako bi pružio najbolje rješenje za sigurnu berbu. Temelji se na jednostavnosti i dugogodišnjem profesionalnom iskustvu. Sistem garantira optimalne sigurnosne standarde, impresivnu funkcionalnost i visoku trajnost.

Sustav WIESEL je inovativno rješenje za voćare. Ovaj sistem je razvijen kako bi pružio najbolje rješenje za sigurnu berbu. Temelji se na jednostavnosti i dugogodišnjem profesionalnom iskustvu. Sistem garantira optimalne sigurnosne standarde, impresivnu funkcionalnost i visoku trajnost.Karakteristike

Karakteristika WIESEL sustava  je da u svakom redu postoje stupovi. Budući da u svakom redu postoje stupovi, sistem se također može koristiti za potporu stablima te ga čini održivim rješenjem. Tradicionalni sustav prvi je sistem dizajniran s uzdužnim i poprečnim žicama na vrhu glave stupa što ga čini statički veoma otpornim i može izdržati najintenzivnije  kiše i vjetrove. Opterećenje se ravnomjerno raspoređuje po cijelom sustavu

Drenažni sustav

Instaliranjem poprečne žice preko mreže za tuču više nema potrebe za temeljnom poprečnom žicom. Na taj se način tuča može bolje i redovitije ispuštati. A zahvaljujući ugradnji poprečne žice preko mreže za tuču, dobiva se više dostupnog  radnog prostora.


Sidrenje

Sidrenje je najvažniji dio sustava. Savjet je držati dovoljnu udaljenost između stupa i sidra. Za tradicionalni sustav, preporučuje se udaljenost sidra od stupa najmanje 2,5 m. Imamo sidra za svaku vrstu tla. Od najmekšeg tla do izrazito skeletnog tla. Ako postoji bilo kakva sumnja u vrstu tla, prvo ćemo testirati sidro kako bi se uvjerili da je vlačna čvrstoća veća od  2,5 do 3 tone.

Mreže

Mi danas u masovnoj upotrebi imamo 3 osnovna tipa mreža prema boji i stupnju zasjenjivanja, a to su:

  1. Crna mreža

    Najviše zasjenjenja – 15-18%

  2. Siva mreža

    Zasjenjenje – oko 10%

  3. Bijela mreža

    Zasjenjenje – oko 5%

Prije nekoliko godina puštena je u prodaju i mreža tip zebra (bijela mreža sa crnim prugama na mjestima najvećeg naprezanja). Odabirom boje mreže mi izravno utječemo na insolaciju u nasadu pod mrežom.

Osim boje, mreže se razlikuju i po dimenzijama „oka“. Mreža protiv tuče ne smije biti tkana pregusto a opet ne smije propustiti zrnca tuče koje mogu napraviti komercijalnu štetu. Dimenzije oka u Wiesel sustavu su 2,9×8,9 mm.

Sljedeća bitna stvar kod mreže su ojačanja. Ojačanja su dijelovi mreže koji su gušće tkani. Ojačanja su na rubovima mreže i na sredini. Na rubovima mreže su ona potrebna radi montaže plaketa, a na sredini radi fiksacije na uzdužnu žicu. Širina ojačanja na rubovima mreže nam također daje mogućnost za različit položaj plaketa, čime možemo odabrati željenu zategnutost mreža po širini reda.

Priprema za zimu

WIESEL Winterfix je najbrže, najjednostavnije i najekonomičnije rješenje za zimsko skladištenje mreža za tuču. Lako ga je sastaviti i može ostati u voćnjaku tijekom cijele godine.

Plakete i kopča pričvršćivanje mreža za tuču na žici sljemena još je jedna važna stvar. Za to se koristi kopča. Kopčom se mreža učvršćuje  samo na nekoliko određenih točaka. Kao rezultat, mreža za tuču još uvijek ima dovoljno prostora za kretanje. U slučaju (jakog) vjetra opterećenje se ne stvara u jednoj točci što pogoduje životnom vijeku mreže.