FLAT-NET sustav

Što je FLAT-NET sustav?

FLET-NET sustav je po mnogočemu sličan WISEL sustavu sa razlikom u tome da stupovi koji nose mrežu se postavljaju u svaki 3. red te su viši u odnosu na tradicionalni način. Time se dobiva impresivna radni prostor te je izrazito pogodan za  trorednu prskalicu.Karakteristike

Karakteristika FLAT-NET sustava je udaljenost redova koji nose mrežu. Moguće su udaljenosti do 11,0 metara sa visinom do 5,0 m. Zbog ovih karakteristika udaljenost redova i visinom reda. moguće je koristiti prskalicu s 3 reda. To pruža idealnu zaštitu od tuče i opeklina.

Sidrenje Sidrenje je najvažniji dio sustava. Savjet je držati dovoljnu udaljenost između stupa i sidra. Za FLET-NET sustav, preporučuje se udaljenost sidra od stupa najmanje 3,0 m. Imamo sidra za svaku vrstu tla. Od najmekšeg tla do izrazito skeletnog tla. Ako postoji bilo kakva sumnja u vrstu tla, prvo ćemo testirati sidro kako bi se uvjerili da je vlačna čvrstoća veća od  2,5 do 3 tone.

Mreže

Mi danas u masovnoj upotrebi imamo 3 osnovna tipa mreža prema boji i stupnju zasjenjivanja, a to su:

  1. Crna mreža

    Zasjenjenje – 15-18%

  2. Siva mreža

    Zasjenjenje – oko 10%

  3. Bijela mreža

    Zasjenjenje – oko 5%

Prije nekoliko godina puštena je u prodaju i mreža tip zebra (bijela mreža sa crnim prugama na mjestima najvećeg naprezanja). Odabirom boje mreže mi izravno utječemo na insolaciju u nasadu pod mrežom.

Osim boje, mreže se razlikuju i po dimenzijama „oka“. Mreža protiv tuče ne smije biti tkana pregusto a opet ne smije propustiti zrnca tuče koje mogu napraviti komercijalnu štetu. Dimenzije oka u Wiesel sustavu su 2,9×8,9 mm.

Sljedeća bitna stvar kod mreže su ojačanja. Ojačanja su dijelovi mreže koji su gušće tkani. Ojačanja su na rubovima mreže i na sredini. Na rubovima mreže su ona potrebna radi montaže plaketa, a na sredini radi fiksacije na uzdužnu žicu. Širina ojačanja na rubovima mreže nam također daje mogućnost za različit položaj plaketa, čime možemo odabrati željenu zategnutost mreža po širini reda.

Priprema za zimu

WIESEL Winterfix je najbrže, najjednostavnije i najekonomičnije rješenje za zimsko skladištenje mreža za tuču. Lako ga je sastaviti i može ostati u voćnjaku tijekom cijele godine.

Plakete i kopča

Pričvršćivanje mreža za tuču na žici sljemena još je jedna važna stvar. Za to se koristi kopča. Kopčom se mreža učvršćuje  samo na nekoliko određenih točaka. Kao rezultat, mreža za tuču još uvijek ima dovoljno prostora za kretanje. U slučaju (jakog) vjetra opterećenje se ne stvara u jednoj točci što pogoduje životnom vijeku mreže.

Model WIESEL plaketa model 13, savršen je za upotrebu sa sustavom ravne mreže protiv tuče. Izuzetno je stabilan i uzrokuje minimalnu štetu pri rasipanju. Olakšava otvaranje i zatvaranje sustava protiv tuče. Dodatna je prednost što se mreža može demontirati. Sustav ravne mreže od tuče također karakterizira najmanji broj plaketa (model 13) po hektaru. To je u odnosu na druge sustave. Mali broj plaketa po hektaru jamči učinkovito i brzo otvaranje i zatvaranje mreže.