Tipovi i boje protugradnih mreža

Mreža je sastavljena od upletenih polietilenskih niti debljine 0,28 do 0,32 mm u promjeru. Kvaliteta i debljina tih niti  odlučuju o trajnosti pojedinih mreža. Niti mogu biti  proizvedene u različitim bojama, no u praksi su se pokazale kao superiorne crne i bijele (crystal) niti, tj. siva kao upletanje crnih i bijelih niti.

Farmeri imaju mogućnost koristiti bijelu (crystal) mrežu pri čemu se dobije bolja i ranija obojenost crvenih sorata jabuke.
Druga je pak strana bijele mreže njezin kraći vijek trajanja (zbog manje količine UV stabilizatora) te manja učinkovitost u obrani od sunčevih ožegotina.

Kod mreže nam je također vrlo bitan način tkanja, tj. veličina oka mreže. To znači da nam otvori u mreži budu  dovoljno mali da zadrže i one male čestice tuče koje nam mogle oštetiti urod.

Nadalje, vrlo je važno da tkanje mreže mora biti kompaktno da se  zasebne niti ne mogu lako raspetljat, uzrokujući pri tom  rupe u mreži. Vrlo je važno da mreža ima takozvana bočna i centralno ojačanje, zapravo da bude tkana mnogo kompaktnije na tim dijelovima. Razlozi za to su:

  • montaža plaketa
    dijelova za spajanje mreže
  • mogućnost montaže bočnih zavjesa
    bočno ojačana, dok centralno ojačanje služi za montažu na kape i fiksaciju po uzdužnoj žici