U dva mjeseca tuča potukla 68 područja

U Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji 24. lipnja vremenska je nepogoda imala karakteristike tornada, rekli su u Službi za obranu od tuče u DHMZ-u

Visoke vrućine često uzrokuju i velike vremenske nepogode, a jedna od najgorih koje se pribojavaju svi poljoprivrednici je - tuča. Da bi smanjila razornu moć zrna tuče, Služba za obranu od tuče u Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ) posljednjih tjedana ima pune ruke posla. Samo od 3. svibnja do 25. lipnja u sustavu obrane od tuče potrošeno je gotovo 3000 raketa. Usto se potrošilo 33.477 litara meteorološke otopine na bazi srebro-jodida.

Na 76 lansirnih postaja zabilježena je pojava sugradice, na 169 postaja zabilježena je pojava tuče, a na prostoru 68 lansirnih postaja - i materijalna šteta na poljoprivrednim kulturama.
»U Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji 24. lipnja vremenska je nepogoda imala karakteristike tornada«, kažu u Službi za obranu od tuče. »Meteorolozi DHMZ-a na radarskim centrima pomoću radara otkrivaju i prate tučonosne oblake, određuju stupanj njihove tučoopasnosti te način djelovanja na njih. Radio-vezom upozoravaju o nailasku tuče honorarne raketare i poslužitelje raketa koji su razmješteni po terenu oko radarskog centra«, objasnili su u Službi.
Operativno djelovanje sustava obrane od tuča u Hrvatskoj se provodi u 13 županija, a na branjenom području ima 590 generatorskih postaja od kojih je 365 opremljeno i raketama. Radarsko dirigirani sustav obrane od tuče u funkciji JE već od početka sedamdesetih, kada je osnovan prvi radarski centar na Psunju. Danas je to složena mreža radara (Puntijarka, Trema, Bilogora, Varaždin, Stružec, Osijek, Gorice i Gradište) raketnih postaja i prizemnih generatora putem kojih se pokušavaju smanjiti štete koje tuča može nanijeti gospodarstvu na prostoru od oko 2,5 milijuna hektara. Taj prostor čine međurječje Save i Drave, Međimurje i dio Pokuplja. »U središnjicu na Griču u Zagrebu svakog se dana s radarskih centara dostavljaju osnovni podaci o vremenskim pojavama, vremenu djelovanja i utrošku sredstava djelovanja po pojedinim postajama obrane od tuče«, objasnili su u Službi za obranu od tuče.

 

Izvor:

http://www.vjesnik.com/html/2008/07/09/Clanak.asp?r=tem&c=3

 


Hosting i izrada internet stranica
 array(3) { ["osxcmslang"]=> string(2) "hr" ["osxcmscat"]=> string(2) "20" ["osxcmsart"]=> string(3) "242" }