CDA tehnologija u prskalicama

Controlled Droplet Application tehnologija naspram klasičnih tlačnih sustava za raspršivanje zaštitnih sredstava ima brojne prednosti.
U regijama gdje je postojao veliki nedostatak radne snage, ta se tehnologija pokazala kao najboljom u sektoru primjenjivanja herbicida u plantažnom uzgoju ratarskih kultura.

Dakako, puno je pažnje potrebno posvetiti adekvatnom odabiru tipa prskalice i tipu atomizacije koja se primjenjuje za pojedinu vrstu herbicida i kulture kako bi se maksimizirala učinkovitost primjene zaštitnih sredstava.

Principi tehnologije kontrolirane veličine kapljica (CDA)

Osnovni princip CDA tehnologije je formiranje  kemijskih otopina  u uniformnoj veličini kapljica koje možemo definirati kao optimalne za  aplikaciju.

Za razliku od hidrauličnih dizni koje tjeraju tekućinu pod pritiskom kroz mali otvor pri ćemu stvaraju nestabilnu zavjesu tekućine razbijene u kapljice različitih veličina, CDA tehnologija nam omogućava formiranje kapljica vrlo sličnih dimenzija. CDA tehnologija za formiranje kapljica koristi rotirajući disk, umjesto tekućine pod pritiskom.
Tekućina dolazi na sredinu rotirajućeg diska i rasprostire se prema rubu diska koji je nazubljen. Tekućina se disperzira u kapljice između zubaca na vanjskom rubu diska pomoću centrifugalne sile.

Krivulja veličine formiranih kapljica je  šiljato-konusnosnog oblika, što znači da su kapi vrlo uniformne veličine  što nam sa druge strane minimalizira mogučnost kapanja

Korištenje CDA tehnologije omogućuje nam  prskanje sa malom potrošnjom vode (10-30 l/ha).