Wiesel system - najbolji protugradni sustav na tržištu

Što je to zapravo zapravo Wiesel sustav za zaštitu od tuče?

Wiesel sustav, firme Fruit security, je naziv brenda koji objedinjava odabrane materijale koji se koriste u tom sistemu ( mreža protiv tuče, stupovi na koje se montira mreža, kape na stupovima, žice, sajle, kopče, stezaljke, sidra…) te način montaže tih materijala.

Prvobitna funkcija sistema za zaštitu od tuče je ista, kao što i sam naziv govori. No osim toga mreže danas imaju višeznačnu funkciju.

Jedna od karakteristika mreža protiv tuče je da ona smanjuje osunčanost nasada koji je pod njom.

Mreže koje mi upotrebljavamo u poljoprivredi zasjenjuju od 5 pa do 18%.

Mi danas u masovnoj upotrebi imamo 3 osnovna tipa mreža prema boji i stupnju zasjenjivanja, a to su:

  • crna mreža za zaštitu od tuče
    najviše zasjenjenja - 15-18%
  • siva mreža za zaštitu od tuče
    zasjenjenje - oko 10%
  • bijela mreža za zaštitu od tuče
    zasjenjenje - oko 5%

Prije nekoliko godina puštena je u prodaju i mreža tip zebra (bijela mreža sa crnim prugama na mjestima najvećeg naprezanja). Odabirom boje mreže mi izravno utječemo na insolaciju u nasadu pod mrežom.

Osim boje, mreže se razlikuju i po dimenzijama „oka“. Mreža protiv tuče ne smije biti tkana pregusto a opet ne smije propustiti zrnca tuče koje mogu napraviti komercijalnu štetu. Dimenzije oka u Wiesel sustavu su 2,9x8,9 mm.

Sljedeća bitna stvar kod mreže su ojačanja. Ojačanja su dijelovi mreže koji su gušće tkani. Ojačanja su na rubovima mreže i na sredini. Na rubovima mreže su ona potrebna radi montaže plaketa, a na sredini radi fiksacije na uzdužnu žicu. Širina ojačanja na rubovima mreže nam također daje mogućnost za različit položaj plaketa, čime možemo odabrati željenu zategnutost mreža po širini reda.

Stupovi, sajle i žice

Sajla je omotana oko stupa na 25 cm ispod vrha,praveći krug u smjeru sidra. Duži i kraći kraj sajleprekriže se na stražnjoj strani stupa.

Montaža mreža i plaketa

Donosimo prikaz montaže Wiesel system mreža za protugradnu zaštitu.